*

Етапи професійної гігієни *:
- Перший візит:
1. Консультація, огляд і рентгендіагностика;
2. Фотофіксація початкової ситуації;
3. Складання плану лікування.
- Другий візит*
4. Зняття твердих зубних відкладень
(зубного каменю) ультразвуком;
5. Зняття нальоту апаратом AirFlow
і полірування спеціальною щіточкою;
6. Нанесення на ясна загоюючого гелю.
* при наявності часу всі маніпуляції можна провести за один візит.


стоматолог стоматология




      Зміст:
1. Що таке професійна гігієна
2. Як доглядати за зубами вдома
3. Як правильно чистити зуби
4. Засоби гігієни для кожного

Професійна гігієна - це комплекс маніпуляцій спеціальними апаратами і засобами, в результаті яких, з поверхні зубів, усувається весь твердий і м'який наліт, в тому числі і з контактних та підясеневих поверхонь. 

    Таку чистку рекомендовано проводити

  • раз на рік - до 20 років 
  • 2 рази на рік - після 30 років 
  • після 45 років - за показаннями гігієниста або пародонтолога (3-4 рази на рік). 

 

     Етапи професійної гігієни*: 

 

 Перший візит: 

    1. Консультація, огляд і рентген діагностика. Залежно від стану кістки і десни, приймається рішення про направлення до пародонтолога (лікаря, який займається м'якими тканинами зубощелепної системи); 
    2. Фотопротокол
    3. Складання плану лікування. 

Другий візит *: 

    1. Зняття твердих зубних відкладень (зубного каменю) ультразвуком; 
    2. Зняття нальоту апаратом AirFlow і полірування спеціальною щіточкою; 
    3. Нанесення на ясна загоюючої пов'язки. 

* - при наявності часу всі маніпуляції можна провести за один візит.

** - при наявності проблем з пародонтом (сильне запалення ясен, їх розростання, наявність кишень між коренем та десною тощо). Таких пацієнтів я записую на консультацію до лікаря-пародонтолога, обов'язково!

 

 Як відбувається професійна гігієна ротової порожнини?



    Часто задавані питання:

 

Чи псують зуби постійні чистки?

Ні. Зуби псує карієс. А він утворюється в першу чергу через погану гігієну, нерегулярні візити до стоматолога і нерегулярні професійні чистки.

Чому при чистці кровоточуть ясна?

Через постійне перебування біля ясни зубного нальоту утворюється запалення ясен. У цьому випадку найменше втручання приченяє травму ослабленої десни. При регулярних чистках - кровоточивості від маніпуляції практично відсутня.

Яку щітку, пасту та ополіскувач вибрати?

Я рекомендую зубну щітку фірми - Curaprox 5460 Ultra Soft, яка дбайливо очищає наліт, не травмуючи ясна.
Паста не має такого важливого значення, головне наносити її на щітку в малих дозах, і не використовувати пасти для відбілювання (в них багато абразиву, краще зробити професійне відбілювання - це безпечніше).
З ополаскувачів рекомендую для постійного використання - Listerine Свіжа м'ята, а при сильних запаленнях ясен і активній мікрофлорі - Listerine Expert Захист ясен.

Чи потрібно робити чистку дітям?

Звичайно. На професійних оглядах дитячий лікар Вам порекомендує ту чистку, яка потрібна в конкретному випадку. Але оскільки діти погано чистять зуби - професійна чистка як правило дуже необхідна як профілактика карієсу.


     Зняття зубних відкладень (каменя та нальоту) ультразвуком та апаратом AirFlow з фінальним  поліруванням (вигляд до і через два дні після чистки).  

 стоматолог стоматология Виниры Киев Станишевский Сергей накладки коронки гигиена чистка ультразвуковая ультразвук airflow

 стоматолог стоматология Виниры Киев Станишевский Сергей накладки коронки гигиена чистка ультразвуковая ультразвук airflow


Що потрібно зробити одразу після професійної чистки?



 

    Як доглядати за зубами вдома


  1. Найголовніше в гігієні - це регулярність і техніка чищення зубною щіткою. Саме це стоїть на першому місці. Всі інші засоби і методи по догляду за порожниною рота - допоміжні і вони доповнюють, але не замінюють чистку зубів щіткою. А як саме чистити зуби, щоб від цього був результат дивіться нижче. Чистити потрібно 2 рази на день: вранці після сніданку і ввечері перед сном.
  2. Взяти за правило: поїв - прополощи порожнину рота 3-4 рази з зусиллям (щоб вода аж свистіла між зубами) щоразу, без винятку, звичайною водою (це позбавить від 90% залишків їжі, які застрягли між зубами). Також, потрібно полоскати порожнину рота перед і обов'язково після прийому кави, міцного чаю і будь-яких інших продуктів та напоїв, які містять барвник і особливо цукор (це частково усуне вуглеводну плівку на зубах, а саме в ній мешкають мікроорганізми, які в процесі свого життя створюють такі умови, в яких і йде руйнування емалі).
  3. Використовуйте будь-яку зубну пасту, яка Вам подобається. Важливо, щоб Ви наносили її вкрай малу кількість, величиною в половину свого нігтя на мізинці. Так, так мало! Занадто велика кількість пасти збільшує її абразивність і це призводить до поступової стираємості емалі. Саме тому, я і не рекомендую відбілювальні пасти, оскільки в них міститься ще більша кількість абразивних частинок. Також, не рекомендовано користуватися пастами з вмістом SLS.
  4. Використання допоміжних засобів таких як: зубна нитка (флос), йоршики, ополіскувач, іригатор. І здавалося би, якщо використовувати все це одночасно, Ви витратите не малий час кожен день, але! Не забувайте, побачивши рахунок за лікування зубів, Ви не раз задумаєтеся, що краще все ж таки приділити цьому час.  



    Як правильно чистити зуби

 

  • У цьому відео я розповім, як же все-таки правильно чистити зуби. За гнітючою статистикою, 90% людей чистять Неправильно! І не завжди винні вони самі. На жаль, у нашій країні вкрай мало приділяється навчанню гігієни порожнини рота. Від кого ми дізнаємося про це, від батьків (які виховані ще радянською медициною), або з телевізора, в якому показують, що пасту потрібно намащувати з гірочкою і вибирати щітки футуристичної зовнішності, не акцентуючи ніякої уваги на техніку чистки. Ні! Так це не працює. Хочете дізнатися, як все ж чистити правильно - тоді дивіться відео. Протягом своєї кар'єри я завжди спостерігав за своїми зубими і зубами моїх рідних і близьких, і можу точно сказати, що якщо техніка чистки вірна і є регулярність - результат буде 1000%. А якщо його немає, то не потрібно обманювати в першу чергу себе, Ви робите щось не так.

 

 Три найшкідливіших товари для зубів




    Засоби гігієни для кожного**


  • Зубна щітка. Можна довго обговорювати, яка краще і чим, але для себе я вибрав Curaprox 5460 Ultra Soft. В своїй лінійці вона найм'якша, але при цьому, якщо чистити правильно і регулярно - саме м'яка щетина не травмує ясна, дбайливо але якісно чистить зуби. Мінус - якщо чистити нерегулярно і не якісно - вона може не прибрати застарілий наліт і тим більше камінь. А також, якщо чистити з величезним натисканням на зуби, така щітка може швидко втрачати свій зовнішній вигляд і відповідно функціональність. Курцям і любителям кави можна розглядати Curaprox 3960 Super Soft, вона трохи жорсткіше, але не більше.

Як обрати мануальну та електричну зубну щітку - Читайте тут >>>

  • Зубна паста. Як я вже говорив, не має такого важливого значення, яку Ви використовуєте. Головне наносити її в малих дозах і не відбілюючу (вона сильно абразивна і може пошкоджувати зуби, а якщо хочете білі зуби - краще приходьте на відбілювання до нас). Також, читайте склад. В ньому не повинно бути SLS (sodium lauryl sulfate - лаурилсульфат натрия). Доведено, що цей компонент може висушувати слизову, травмуючи її, що призводить до появи стоматитів. Пасти, що не містять SLS:


  • Зубна нитка (флос). Скажімо так, якщо Ви нею користуєтеся - це вже величезний плюс, а якою, це не настільки важливо. Єдине, що можу порекомендувати - це різновид її - суперфлос. Фрагмент цієї нитки більш товщий, і нею дуже добре вичищати великі зубні проміжки (темні трикутники між зубами), але якщо вони вже занадто виражені - варто проконсультуватися в лікарем-пародонтологом з приводу підбору спеціальних йоришиків для чищення міжзубних проміжків.

  • Ополіскувач. Зараз на ринку дуже багато різних виробників, але знову ж таки, я для себе вибрав Listerine Cool Mint. Як ним користуватися: після того як Ви почистили зуби щіткою, не розбавляючи Listerine ополоснути один раз порожнину рота. Як правило, чайної ложки вистачає на один процес. Для регулярного використання - Listerine Cool Mint, а Listerine Expert - у разі сильного запалення десен, неприємного запаху з рота і після професійних чисток. Він містить спирт і не рекомендований для регулярного використання (тільки за показаннями, оскільки він усуває не тільки шкідливу, а й корисну мікрофлору).

  • Іригатор. Знову ж таки, Ви можете вибрати будь-який з представлених на ринку, вони + - схожі за функціями, головне розуміти навіщо він Вам і як ним користуватися. Почнемо з того, кому він в першу чергу необхідний (хоча і для звичайного щоденного використання він згодиться всім): 1) тим, хто носить брекети; 2) у кого є мостовидні протези (мости на зубах); 3) у кого є коронки на імплантах; 4) у кого є проблеми з яснами (оголення шийок зубів в наслідок пародонтиту або неправильного прикусу). Також рекомендую використовувати його при досягненні віку 40-45 років навіть за відсутності всього вищесказаного.

 
**- всі перераховані вище засоби для гігієни, а точніше їх фірми, не є еталоном, просто саме їх я використовую і можу рекомендувати. На жаль, мені за це ніхто не платить, тому, ці рекомендації ще більш цінні :)